Daar kun je zelf ook aan bijdragen door rekening te houden met de omstandigheden.
Zorg dat je de regels kent, op de spot waar je gaat varen. Ook kijk je goed naar de actuele situatie, misschien waait het harder of juist minder hard dan verwacht. Of, is er op dit moment veel stroming waardoor je last hebt van de mui (zie vorige nieuwsbrief voor meer informatie). Natuurlijk check je ook wie de andere gebruikers van de spot zijn, zodat je hier ook rekening mee kunt houden.
Kortom: bekijk de spot goed, om risico’s in te schatten en gevaren te kunnen ondervangen.
Hieronder een kort lijstje, als hulpmiddel:
Regels: Wat zijn de regels op een spot? (tip: bekijk de NKV spotkaart)
Wind: Is de wind zoals verwacht? Hoe zijn de weersomstandigheden?
Water: Hoe zit het met de getijden en stroming van dit moment?
Gevaren: Zijn er zichtbare – en onzichtbare, gevaren in en om het water?
Gebruikers: Wie zijn de andere gebruikers op de spot?
Bebording: Bekijk de eventuele bebording op de spot goed!
Betonning: Liggen er boeien? Wat geven deze aan?
Andere risico’s en gevaren? Bekijk de spot goed!
Samen veilig het water op: Maak contact met andere kiters en stel je vragen over de spot alvorens je het water op gaat.
De windkracht heeft zoals je misschien wel weet, een effect op wat je ziet als je op de spot staat. De bomen/ planten/ helmgras gaan heen en weer en op het water zie je witte schuimkopjes en mogelijk staan er (flinke) golven.
Vind jij het interessant om te zien welke visuele effecten welke windkracht veroorzaakt?
Bekijk de “Wind speed conversion table” https://www.ikointl.com/blog/what-beaufort-scale
Hierin zie je de MPH en de kracht op de schaal van Beaufort maar ook m/s & km/u + dus:
hoe dit zich vertaalt naar wat je ziet als je om je heen kijkt.
Bekijk voordat je het water opgaat altijd meerdere weermodellen en waarnemingen op je beeldscherm.
Gebruik de windmeter of webcam van de spot, wanneer deze beschikbaar is. Je vindt er ook een aantal op onze Spotkaart. En, houd het weer op de spot ook goed in de gaten door bijvoorbeeld naar de wolken te kijken. Hier kun je meer info over vinden op het ‘veiligheid gedeelte’ van onze site en op onze sociale media.
Obstakels beïnvloeden de wind!
Obstakels doen de wind afwijken en creëren turbulentie, die het kiten en daarmee je veiligheid kan beïnvloeden. Bergen, heuvels, gebouwen of – zoals bij Muiderberg bijvoorbeeld (deze video) – bomen, beïnvloeden de wind.
Let op: dit is zo wanneer het obstakel zich upwind van de kiter bevindt maar ook wanneer het obstakel downwind staat!
Hieronder volgt een uitleg en voorbeelden, maar eerst even dit om altijd in acht te nemen:
Bij een obstakel upwind moet je minimaal 7x de hoogte afstand houden. En bij een obstakel downwind minimaal 2x lijnlengte of – als het een groot gebouw is, 4x de hoogte.
Staat er een obstakel downwind, bijvoorbeeld een boom of duin? De windsnelheid varieert (kan vlagerig aanvoelen) doordat de wind eigenlijk opgestuwd wordt om boven het obstakel te komen. Bij obstakels zoals gebouwen kan dan goed voelbare turbulentie ontstaan!
Sta jij downwind van een obstakel – en staat het obstakel dus upwind van jou, dan kun je te maken krijgen met neerwaartse wind naar obstakels.
Er kunnen rollen/whirlpoolen zijn die plotselinge downdraft of updraft kunnen creëren die de kite en de kiteboarder kunnen optillen en laten vallen.
Na de rollen is er turbulentie.
Niet alleen upwind & downwind van obstakels kun je turbulentie ervaren maar ook rond obstakels kan de wind zich anders gaan gedragen doordat deze bijvoorbeeld van richting veranderd of ineens harder wordt.
Misschien herken je dit wel; het waait hard, je fietst door de stad en wanneer je langs een groot gebouw fietst lijkt de wind ineens twee keer zo hard te blazen. Dit is een vergelijkbaar effect.
De turbulentie die obstakels veroorzaken, is de reden waarom extra voorzichtigheid geboden is bij het starten, landen of gewoon varen in de buurt van obstakels.
Ga, bij voorkeur, niet in de buurt van obstakels.
Sta je toch downwind van een obstakel?
Dan dien je gemiddeld 7x de hoogte van het obstakel afstand te houden om geen last te hebben van negatieve effecten op de wind.
Sta je upwind van het obstakel? Houd dan 4x de hoogte van het obstakel aan qua afstand. Let op: waait het harder?
Dan dien je nog meer afstand te houden. Dit is een vuistregel/ leidraad opgesteld door de IKO.
We sluiten dit topic af met een paar tips van IKO instructeur Florian:
- Start zo ver mogelijk met je kite van de objecten af; zodat de wind stabieler is en bij voorkeur vanuit het water (zie ook filmpje “Vaar Veilig met Victor”)
- Sta niet met je kite op 12 uur (nooit doen). En in dit geval dus ook niet want door turbulentie kan nog extra lift ontstaan en je kite valt daarnaast op 12 uur
gemakkelijker uit de lucht als de wind even minder is. - Start bij lichtweer en turbulente wind door objecten bij voorkeur niet met je depowerkoord aangetrokken. Hierdoor wordt het lastiger je kite goed te starten.
- Kijk extra goed om je heen en help elkaar waar nodig. Dit geldt natuurlijk altijd en is op kleine spots met obstakels zoals Muiderberg extra belangrijk vanwege de turbulente wind op het strand. Dus sta klaar om een kite aan te pakken voor iemand die komt aanvaren en wil landen en wacht tot er genoeg plek is om veilig te starten. Kijk ook goed upwind van je, zodat je niet verrast wordt door een kite die mogelijk ongepland naar beneden komt.
Nog even in de herhaling/ samenvattend omtrent de veilige afstand ten opzichte van objecten: Bij een obstakel upwind moet je minimaal 7x de hoogte afstand houden. En bij een obstakel downwind minimaal 2x lijnlengte of – als het een groot gebouw is, 4x de hoogte.
Hier lees je over weer en wind. Dat kan te maken hebben met de spot; of deze geschikt is bij een bepaalde windrichting. Maar dat heeft ook te maken met het interpreteren van de weersvoorspellingen en (waar) op te letten bij veranderend weer/ buien.
De spot waar je kunt gaan kitesurfen is -op enkele uitzonderingen na, alleen geschikt, wanneer de wind er (schuin-)aanlandig is.
Dit betekent dat de wind schuin naar het strand/ grasveld staat, van waar jij het water op gaat.
Er zijn verschillende veilige windrichtingen voor onze kitesurfspots.
Een fijne richting is side-on-shore (schuin aanlandig). Hierdoor kun je schuin van het strand wegvaren en kom je – wanneer het mis gaat – gemakkelijk weer terug aan land. Onshore wind is aanlandige wind, om weg te komen van het strand moet je bij deze richting op kunnen kruisen (hoogte kunnen lopen). Dit is ook een goed windrichting. Ten slotte is er side-shore wind, wanneer je zelfstandig kunt kiten en hoogte kunt lopen, kun je met deze windrichting varen. Off-shore (& side off-shore) wind is in 99% van de gevallen een echte NO-GO! Heb je vragen over windrichtingen? Je kunt een ervaren kiter om advies en uitleg vragen. Maar het is wellicht nog beter is om contact op te nemen met een lokale kitesurfschool voor een gevorderde les, informatie of advies.
**Bekijk de NKV spotkaart om te bekijken welke spots geschikt zijn bij welke windrichting: https://kitesurfvereniging.nl/spotkaart **
Dat brengt ons gelijk op het volgende onderwerp: wanneer je onze spotkaart niet voor handen hebt, hoe kom je er dan achter wat de regels op de spot zijn?! Het is belangrijk om te weten waar er gekite mag worden (en waar niet!). Daarom staan er op veel spots informatieborden. Dit zijn borden met informatie voor sporters en andere recreanten. De kitesurf-/ windsurfzone is hier bijvoorbeeld op aangegeven, alsmede de obstakels zoals boeien of bomen, dijken etcetera. In deze post vind je ook een voorbeeld van een informatiebord van een recreatiegebied (waar je overigens niet mag kitesurfen – zie jij waar deze informatie op dit bord staat?!).
De Windy App, WindFinder, WindGuru. Maar ook Actuele Wind & KNMI actueel worden gebruikt om te bekijken of het gaat waaien of waait. Vaak worden er minimaal twee van deze bronnen naast elkaar gebruikt: bijvoorbeeld ActueleWind.nl en WindFinder, voordat men het water op gaat. Dat is goed en verstandig! Maar, waar moet je behalve de wind, nog meer naar kijken voordat je gaat kiten?
Het weer! Inderdaad, de wind is onderdeel van het weer. Maar kijk ook op buienradar, wanneer er regen in de voorspelling staat. Een bui kan zorgen voor verraderlijke windstoten (of windgaten). Veel kitesurfspots hebben tegenwoordig een webcam hangen, waarop je ook kunt zien wat voor weer het op de spot is en wat voor weer eraan komt. De wolken vertellen namelijk heel veel over het weer en weersveranderingen! Meer weten? https://www.ikointl.com/blog/clouds-and-kiteboarding
Op Zee
Wanneer je gaat varen op zee, is het noodzakelijk dat je kennis hebt over de zee om zo veilig het water op te gaan.
Een mui: dit is de stroming die tussen zandbanken ontstaat richting de zee. Een mui wordt veroorzaakt door de golven, het getij en de vorm van de bodem. Golven komen naar de kust toe maar dat water van die golven gaat ook weer terug naar de zee. De makkelijkste route is via de geulen die tussen zandbanken liggen. Hier kan een sterke stroming ontstaan. We hebben hier langs onze Nederlandse Noordzeekust mee te maken, maar dit fenomeen komt ook in het buitenland voor. Wanneer je in een mui – de stroming naar buiten (de zee op) terecht komt, dien je naar de zijkant te zwemmen/ surfen/ body-draggen. Parallel aan de kust dus. Gelukkig kun je een mui vaak vooraf herkennen. Over het algemeen geldt in Nederland: waar de golven niet breken, daar is de mui.
Getijden: ofwel hoog/ laag water en dus opkomend en afgaand tij. Opkomend tij brengt stroming richting het noorden en afgaand tij brengt stroming richting het zuiden. Hoe sterk deze stroming is, is afhankelijk van het verschil in waterstanden. “Duwt” de wind dezelfde richting op als dat de stroming dat doet, dan is lastiger om hoogte te lopen en kom je sneller ‘downwind’ uit. Het getijde is dus ook van invloed op jouw sessie.
Drukte: ook van onmiskenbare invloed op de omstandigheden waarin je gaat kitesurfen. Drukte is een irritatie van veel kitesurfers. En niet onterecht, want veel kiters dicht op elkaar kan mogelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Enkele pijlers en hulpmiddelen om te bepalen of een spot “vol” is en om je te helpen een rustig(-er) moment te kiezen:
- is de parkeerplaats vol (houd je aan de (verkeers-)regels en kom op een later moment terug!); – bekijk de spotwebcam vooraf; – plan je kitesurfsessie indien mogelijk op een rustig moment (vroeg in de ochtend bijvoorbeeld);
- houd je ondanks drukte altijd aan de (spot-)regels zoals zonering! Bij twijfel is het vaak de beste beslissing om niet te gaan, hoe erg je daarvan ook zult balen.
Wolken kunnen veel invloed hebben op het weer en daarmee de wind.
➡️ De wind sterker of zwakker maken, de windrichting veranderen, of de wind uit laten gaan… Kennis over wolken helpt om de kitemaat te kiezen en om te beslissen of het veilig is om het water op te gaan.
En kennis over de wolken kan helpen om een onverwachte sessie te kunnen pakken!
➡️ Welke wolken we zien, hangt af van hoge- of lagedruk gebieden. Daarom het volgende: Lucht wil zich van nature verplaatsen van gebieden met hoge druk naar gebieden met lage druk. Lage druk zorgt voor harde wind en neerslag, terwijl hoge druk zorgt voor rustige, heldere en zonnige omstandigheden.
➡️Laaghangende bewolking / wolken op warme, zonnige dagen (in een hoogdrukgebied) duiden op een kans op zeewind wanneer de wind onshore is en over zee het land binnen komt. Opletten, in de positieve zin, want: misschien kun je onverwacht een mooie sessie scoren.
Wanneer deze wolken steeds groter worden, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen: harde regen en wind uit alle richtingen….Cumulonimbus-wolken vormen zich! Deze beginnen laag, maar kunnen groeien tot 10-12 km hoogte.
Omdat deze wolken in alle richtingen kunnen bewegen – zelfs tegen de wind in, en vaak neerslag + windstoten bij zich hebben zijn deze wolken belangrijk om in de gaten te houden!
Algemeen advies: wanneer je een cumulonimbuswolk op je af ziet komen (en deze kan dus van alle kanten komen) kun je het beste teruggaan naar de start- en landingsplek. Land je kite en wacht tot de wolk voorbij is.
➡️ Zie je dunne en piekerige wolken door de lucht? Goed nieuwd, want deze windveren zijn een vroeg teken van een naderend lagedrukgebied en dus mogelijk harde wind (en neerslag 😉).
Er zijn nog meer type wolken, die bepaalde signalen geven met betrekking tot het (naderende) weer & de wind. Hier lees je meer: https://www.ikointl.com/blog/how-kitesurfers-predict-weather-clouds
Het kan je sessie maken of breken: de stroming op zee. Daarom vertellen we je hier meer over het effect van de verandering van Eb naar Vloed (of andersom).
Wanneer het vloed wordt, stroomt het zeewater richting het noorden. Wanneer het laag wordt, stroomt het naar het zuiden.
Wanneer ‘de stroming dezelfde kant op stroomt als dat de wind op gaat’ is dat nadelig voor de druk in je kite omdat dit dan gevoelsmatig afneemt, zeker als het hard stroomt (daarover meer in de volgende posts).
Heb je soms het idee dat hoogte lopen echt niet lukt en dat er ondanks de 20+ voorspelde knopen maar een schamele 15 staat? Dan kan dat best door de stroming komen die dezelfde kant uit gaat als de wind!
Wordt het Eb? Dan is het super fijn als de wind uit het Zuid-Westen komt. 25 knopen kan dan zomaar als 30 aanvoelen. Wordt het met Zuid-West25 juist vloed? Dan voelt de wind dus minder sterk!
Vloed + Noorder wind = ‘meer druk in je kite’
Eb + Zuider wind = ‘meer druk in je kiten’
Een voorbeeld: Ga jij op Bergen aan Zee (Noord Holland) kitesurfen – een spot zonder pieren of andere van invloed op de stroming zijnde obstakels zoals een havenhoofd – met 25 knopen uit het Zuidwesten en wordt het laag water? Dan zit de stroming mee en heeft dit geen negatief effect op de druk die je in je kite voelt!
De stroming kan een extra gunstig of extra nadelig effect hebben als het volle maan is geweest. Dan stroomt het namelijk nog harder! Dit heet springVloed. Je kunt trouwens ook springEb hebben, waarbij het water hard naar het zuiden stroomt.
Extra informatie over het het moment dat de stroming ‘draait’ lees je hieronder:
De kentering het moment dat de stroming ‘draait’ – vind niet exact op het moment plaats, dat het van vloed naar eb gaat. Het moment dat het begint te stormen, is pas iets later. Tobias van Surfweer heeft dit tijdens het online webinar van 07 november 2022 duidelijk uit weten te leggen middels een tekening.
Tot slot: Natuurlijk zijn er uitzonderingen van de richting en sterkte van de stroming… Zoals op Schiermonnikoog (de wadden) bijvoorbeeld of als er een haven (flink) de zee op uitsteekt. Voert de vloedstroom (richting Noord) daar bijvoorbeeld langs, dan wordt de stroming beïnvloed. Je hebt dan misschien minder stroming of stroming naar buiten toe.
Bron: Tobias van Tellingen, Surfweer
Nog meer info om veilig het water op te gaan?
Kijk dan de online safety clinics terug!
Meer over veiligheid
Eigen vaardigheid
Door je eigen vaardigheden te verbeteren verhoog je zelfvertrouwen en vermindert het risico op ongevallen.
Externe omstandigheden
Externe omstandigheden hebben invloed op de veiligheid. Wind en golven kunnen het moeilijker of onveiliger maken.
Materiaal
Goed materiaal is belangrijk om veilig te kunnen kitesurfen. Daarnaast heeft het ook invloed op je skills en je comfort. Leer er hier alles over.
Redders & redmiddelen
Misschien wel het belangrijkste om noodsituaties te voorkomen. Redders en redmiddelen zijn essentieel om veilig te kunnen kitesurfen.