Den Helder – Huisduinen

Spot info

 • Openstelling: Het hele jaar

 • Veilige windrichting: Noord, Noordwest, West, Zuidwest

 • Geschikt voor: Foilen, Golfrijden, Freeride

 • Niveau: Gevorderd

 • Waterdiepte: Diep

 • Start- en landingszone: Zand, Veel ruimte

Je parkeert bij Fort Kijkduin, waarna je 500 meter loopt richting de startplek op het strand, je start tussen de strekdammen. Start niet op de dijk, hier kan stuwwind ontstaan en onderaan de dijk liggen stenen.
De strekdammen (pieren) bieden enerzijds bescherming wat betreft golfslag en stroming, maar vormen ook een risico in geval van een crash. De pieren zijn begroeid met mosselen die met gemak je pak en huid open snijden. Heelhuids aan wal komen is belangrijker dan de spullen (die meestal iets verderop aanspoelen).
De omstandigheden kunnen wisselen van mooie binnenkomende golven (top voor golfrijders!) tot vlak water (super leuk om je tricks te oefenen!) of helaas soms wat rommelig water (dan kan je nog steeds lekker je ding doen!). Dit is afhankelijk van het tij en de windrichting. Let op de stroming hier, die kan gevaarlijk en sterk zijn ivm het wad.

Razende Bol/ Noorderhaaks
Info voor zeer gevorderde kiters: Je kan en mag vanaf hier rond een zandplaat (Noorderhaaks/ de Razende Bol) varen. Deze ligt 2 km uit de kust. Let op tijdens de oversteek voor de beroepsvaart, je kite op dat moment in een vaargeul. De razende bol is een beschermt natuurgebied met vogels en zeehonden. Op de zandplaat staan borden met informatie waar je wel of niet de zandplaat mag betreden (zie ook foto). Het is verboden om aan de achterzijde aan land te gaan, hier wordt (vanaf het vaste land) op gecontroleerd. Blijf altijd op de weersomstandigheden letten, het weer kan plots omslaan, ook als het tij omgaat veranderen de omstandigheden op het water, houd hier rekening mee. Door de afstand en de sterke stroming doe je deze tocht uitsluitend met andere gevorderde kiters. Lees dit ook eerst even voordat je gaat: https://www.landschapnoordholland.nl/natuurgebieden/razende-bol
Ook bij de razende bol geldt net als bij Huisduinen, de omstandigheden kunnen wisselen van helemaal vlak water tot erg mooie binnenkomende golfen en soms tja dan is het wat rommelig. Het is afhankelijk van het tij en windrichting hoe het eruit ziet en ook echt altijd anders!

Als je terug bent, ben je altijd (ook in wetsuit) welkom bij factor 30 (strandtent op de kite spot, geopend in de zomer)! Of bij Storm aan Zee, restaurant op de dijk, ook hier ben je welkom in je wetsuit (vraag dit wel even na aan het personeel)!

Veel vaarplezier!

Webcam

Foto's

Locatie & faciliteiten

 • Aanwezige faciliteiten: Eten, Drinken, Toilet

 • Openbaar vervoer:

 • Parkeergelegenheid: Gratis

 • Laadpalen aanwezig: Onbekend

Windinformatie Den Helder – Huisduinen

Huidige windsnelheid knopen
Huidige windstoten knopen
Huidige windrichting (°)

Windsnelheid (22-09-2023)

Bron: NKV (Julianadorp NKV) via weather2kite.nl

Windrichting (22-09-2023)

Bron: NKV (Julianadorp NKV) via weather2kite.nl

Windvoorspelling

Spotbeheerder

Spotbeheerders zijn kiters die zich inzetten voor het behoud en onderhoud van deze kitespot. Ze hebben een goede verbinding met de gemeente, kitesurfers en overige belanghebbenden. Bovenal zorgen ze er voor dat de spot een leuke en veilige plek is om te kitesurfen! Heb jij vragen over deze spot? Neem dan contact op met de spotbeheerder.

 • Naam:

  Lisa Scheer
 • Telefoon:

  06-23529122
 • E-mail:

  denhelder@kitesurfvereniging.nl