Onderkoeling, of hypothermie, is een vaak onderschat gevaar. Onderkoeling is een toestand waarbij de lichaamstemperatuur van een persoon zo ver is gedaald dat de normale stofwisseling in gevaar komt. Iemand die te water raakt in koud water zal binnen enkele minuten te koud zijn om zelf nog actief te kunnen zwemmen.

Ook in Nederlands binnenwater bij niet-zomerse temperaturen kun je snel dusdanig afkoelen dat zwemmen onmogelijk wordt! Het gevaar van een fatale afloop kan worden vergroot door uitputting. Vaak wordt onderkoeling niet herkend omdat het rillen bijvoorbeeld al vrij snel stopt. Kitesurfers die onderkoeld zijn, weigeren soms hulp. Wel zijn ze sloom en hebben ze een bleke huid. Schakel ALTIJD medische hulp in, bij onderkoeling.

Voorkomen is beter dan genezen.

Ga je in de winter het water op? Jouw wetsuit is afgestemd op de (water-)temperatuur en je draagt in de winter de bijbehorende accessoires zoals een cap en gloves. Als aanvulling hierop, is het aanschaffen van een reddingsdeken aan te raden. Dat is een goud-zilveren foliedeken. Dit “warmtedoek” heb je dan in de auto liggen (of evt. in je kitetas).

Is er mogelijk sprake van onderkoeling?

Bij onderkoeling gebruik je de bovengenoemde warmtedeken met de goudkleurige kant naar buiten toe. Een ezelsbruggetje om dit te onthouden: met koud zie je goud. Schakel bij onderkoeling altijd medische hulp in.

  • NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

De reddingsbrigade

5 december 2022|

Je ziet ze in de zomermaanden op veel van onze spots. Ze kunnen snel en efficiënt in actie komen wanneer er gered of geholpen moet worden. Ze zijn - samen met de KNRM - onze [...]

  • NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Als kitesurfer kwam ik in aanraking met de KNRM

15 november 2022|

Kiter Bart Gorthmanns (Cadzand) stond een tijdje geleden in KNRM-donateursmagazine ’De Reddingboot’ met zijn verhaal. De KNRM heeft hem twee keer uit het water moeten vissen. De tweede keer zeiden ze: ‘Het lijkt ons [...]

Nog meer info om veilig het water op te gaan?
Kijk dan de online safety clinics terug!

Meer over veiligheid

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Eigen vaardigheid

Door je eigen vaardigheden te verbeteren verhoog je zelfvertrouwen en vermindert het risico op ongevallen.

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Externe omstandigheden

Externe omstandigheden hebben invloed op de veiligheid. Wind en golven kunnen het moeilijker of onveiliger maken.

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Materiaal

Goed materiaal is belangrijk om veilig te kunnen kitesurfen. Daarnaast heeft het ook invloed op je skills en je comfort. Leer er hier alles over.

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Redders & redmiddelen

Misschien wel het belangrijkste om noodsituaties te voorkomen. Redders en redmiddelen zijn essentieel om veilig te kunnen kitesurfen.