Kiten in de kou
Kiten in de kou

Terugkijken: pop-up Live Q&A met Victor en Eva 02 2025

Gepubliceerd Op: 21 februari 2025Laatste Update: 21 februari 2025

Deze Q&A-sessie met Victor Looijestijn (Vaar Veilig Met Victor Video’s en Atleet-manager bij Harlem Kites) en Eva Krul (NKV) werd op 8 februari opgenomen bij MAKAI in IJmuiden en behandelt de veiligheid van kitesurfers op het water. Het gesprek biedt waardevolle inzichten en praktische tips over hoe je je veiligheid kunt waarborgen tijdens het kitesurfen.

Kitesurf veiligheid onderwerpen

In de video wordt gesproken over het belang van een goede voorbereiding, het dragen en gebruiken van het juiste gear en de juiste mindset voordat je het water op gaat. Eva en Victor benadrukken dat het belangrijk is om altijd met een buddy het water op te gaan, zodat je elkaar in de gaten houdt en hulp kunt inschakelen als dat nodig is. Het bespreken van je plannen en verwachtingen vooraf is belangrijk voor een veilige sessie.

Veiligheidsmiddelen zoals een warmtedeken, het SafeTrx horloge, een Personal Locator Beacon (PLB), de KNRM Helpt-app en de Restube (een opblaasbare boei voor extra drijfvermogen) worden besproken. Deze hulpmiddelen helpen je niet alleen om in geval van nood snel hulp in te schakelen, maar ook om bijvoorbeeld  je locatie zichtbaar te maken voor reddingsdiensten. De SafeTrx biedt real-time tracking, waardoor je altijd gevolgd kunt worden door je vrienden of familie, maar ook door de KNRM als dat nodig is.

Verder komt de zichtbaarheid van kitesurfers aan bod, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van levensbelang kan zijn. Victor en Eva adviseren om felle kleuren te dragen en een waterdichte lamp of een rood noodsignaal bij je te hebben om sneller opgemerkt te worden in een noodsituatie.

Het juiste wetsuit voor veilig kiten in de kou

Er wordt aan het begin van de sessie uitvoerig gesproken over de juiste kleding om het water op te gaan. Victor legt uit dat het dragen van slimme lagen, effectiever is dan een loszittend maar duur en dik pak.

Verloren kitesurfspullen in de winter en onderkoeling

Daarnaast wordt het belang van de BeTraceable-sticker op je uitrusting besproken. Deze sticker bevat je contactgegevens, zodat de KNRM je snel kan bereiken als je materiaal wordt gevonden, maar jij zelf al veilig aan wal bent.

Eva en Victor gaan verder met tips over wat je moet doen bij onderkoeling. Ze benadrukken dat je niet in een heet hok moet gaan zitten, maar wel uit de wind moet gaan en je eigen warmte moet bewaren, bijvoorbeeld met een warmtedeken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de warmte die je nog hebt, kan behouden totdat de reddingsdiensten je komen helpen.

Hulpdiensten inschakelen

Tot slot wordt er kort gesproken over het belang van het delen van je locatie en het inschakelen van hulpdiensten wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat iemand weet waar je bent en wat je van plan bent te doen, zodat in geval van nood snel actie kan worden ondernomen.

Tot slot een aantal relevante links, zoals genoemd in de video: De KNRM met Kevin Langeree: Kevin Langeree over gered worden door de KNRM, en het item over het onderhoud van kitegear: Wear and Tear van Kitegear.

NKV • Voor kiters, door kiters🤙

Geschreven door: Eva Krul

Enthousiaste (content)creator, nieuwsgierige schrijver en gepassioneerde katalysator en gids naar jouw volgende doel. Ik ontwikkel, organiseer en creëer voor diverse (marketing)projecten.

Gepubliceerd Op: 21 februari 2025Laatste Update: 21 februari 2025

Word ook NKV lid

Vind je deze content waardevol? Word lid van de NKV en geniet van kortingen en exclusieve ledenvoordelen!

Recente berichten

Sharing is caring 🤙