Big-air avonturen in Brazilië: Merijn & Orlando’s kitesurfavontuur
YoungGuns Merijn en Orlando delen hun Big-Air ervaringen in Brazilië van het najaar van 2024.
“Wij zijn Merijn & Orlando! En momenteel zijn wij in Brazilië.
Wij zijn hier voor acht weken met het doel om zo veel mogelijk progressie te maken”.
Spots in Brazilië
“Onze trip is begonnen in Cumbuco waar het over het algemeen iedere dag rond de 20 knopen waait! Ideaal om Airstyle te trainen! Daarna zijn we vijf uur naar het noorden gereden naar het dorpje Tatajuba waar het flink door waait met een gemiddelde van 30 knopen iedere dag!
Nadat we daar twee weken zijn geweest zijn we naar het dorpje gereden waar wij nu verblijven, Guriu! Het is hier top om zowel links als rechtsvoor af te zetten door de flatwater lagoon! En als je het vlakke water zat bent kun je altijd nog de zee op de golven trotseren!
We hebben nu nog ruim twee weken in Brazilië en dus nog een aantal plekken waar we nog graag heen zouden willen gaan!”
Progressie maken
“Wij zijn voornamelijk gefocust op big-air kitesurfen, dit betekent dus hoog springen en extreme tricks doen. Hiervoor hebben wij harde wind nodig en het liefst vlak water of golven voor een goede afzet. Wij zijn destijds online gaan kijken naar welke spots dit hebben in Brazilië en we kwamen al snel uit bij Tatajuba en Guriu. Op dit moment hebben we al bij beide spots gevaren en het was top! De wind is de meeste dagen goed en op de spot zelf heb je vaak ook nog de keuze of je op het vlakke gedeelte gaat varen of in de golven”.
Iedere dag op het water staan werpt al aardig zijn vruchten af! We maken echt knetter veel progressie!
Boardoffs met meerdere rotaties naar beide kanten, of een kiteloop boardoff!
Kortom met de progressie gaat het zeker goed komen!
Wil je ons nou volgen in dit avontuur ? Dat kan! Op onze Instagram posten wij bijna iedere dag content!
@orlando.mulder
@merijn_kitesurfing ”
Gevaren en need-to-knows voor Brazilië
“Helaas zijn op de Braziliaanse spots ook wat gevaren aanwezig waaronder stromingen, hierdoor is het belangrijk om niet te ver uit te varen en om met iemand anders het water op te gaan zodat je elkaar in de gaten kan houden.
Wees je ervan bewust dat er hier geen reddingsbrigade zoals bijvoorbeeld de KNRM actief is op de meeste plekken (vaar daarom niet belachelijk ver uit)”.
Vier tips van Merijn en Orlando
1. Neem genoeg zonnebrand mee ( de UV-index is hier gemiddeld tussen de 8 en 12 ) het beste is om zo veel mogelijk mee te nemen aangezien de zonnebrand die je hier kunt kopen lang niet zo goed zijn als die we in Nederland gewent zijn.
2. Neem een extra lijnset mee. Door zout en zand slijten je lijnen hier dubbel snel dus is het altijd handig als je wat extra lijnen achter de hand hebt.
3. Neem een kite repair-kit mee, die meestal wordt geleverd bij je kite. De kwaliteit van je kites gaan hier sneller achteruit door bijvoorbeeld de zon, zout en de wind. Dus is het geen overbodige luxe om een kite repair-kit mee te nemen.
4. Neem wat contant geld mee om voor een buggy rit terug te betalen als je bijvoorbeeld een downwinder hebt gemaakt.
Beeld: Michiel Pol